woensdag, januari 03, 2007

Marokko

Marokko is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de (betwiste) Westelijke Sahara. De staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk op 2 maart 1956.

De naam komt uit het Tamazight samengestelde woorden "Marrakech" (een stad in Marokko) en dat is weer een verbastering van murakuk: murt dat "land" betekent en akuk dat "god" betekent (beiden in het Tamazight). In het Arabisch wordt Marokko
Maghreb genoemd, dat de plaats waar de zon ondergaat betekent (en hiervan afgeleid het westen). Het wordt zo genoemd omdat Marokko destijds het uiterste uiteinde van het Islamitische Rijk was en symbolisch gezien de zon hier onder ging. De naam Maghreb kan verwarrend zijn want heel Noord-Afrika werd (en wordt nog wel) "al maghreb" genoemd. Daarom wordt Marokko ook wel al maghreb al kabir (het grote Westen) genoemd. De naam Marokko werd voor het eerst gebruikt door de Spanjaarden nadat de Almoravieden de Spanjaarden verslagen hadden en Marrakesh was toen hun hoofdstad.

Marokko annexeerde de Westelijke Sahara in de periode 1976-1979, maar dit stuitte op (internationaal) verzet. Bevrijdingsorganisatie Polisario vond eerst onderdak in zowel Mauretanië als Algerije, totdat het eerstgenoemde land een verdelingsakkoord met Marokko afsprak over de Westelijke Sahara. Marokko is tevens het enige land van Afrika dat geen lid meer is van de Afrikaanse Unie, omdat de Westelijke Sahara hiervan lid is. In het noorden van Marokko liggen twee Spaanse exclaves: Ceuta en Melilla. Marokko beschouwt deze exclaves echter als bezet Marokkaans grondgebied.

Demografie

* Inwoners: 33.241.259 (juli 2006) (74,4/km²)
* bevolkingsgroei: verachtvoudiging in de 20e eeuw: in 1900 waren er 3,8 miljoen Marokkanen .
* Bevolkingsgroepen: Arabisch-Berber 99,1%, Joods 0,2%, overige 0,7%

Taal

De officiële taal is (standaard) Arabisch. Het standaard Arabisch wordt op de scholen onderwezen en in vrijwel alle schriftelijke en officiële communicatie gebruikt. De meest gesproken taal is een dialect van Arabisch, het Marokkaanse Arabisch (Darija). Andere in Marokko gesproken talen zijn de Berbertalen (Riffijns, Tashelhiyt, Tamazight), Frans (vaak de taal van bedrijven, overheid en diplomaten), en Spaans

Godsdienst

De religie in Marokko is voornamelijk islamitisch 98,7%, christelijk 1,1%, joods 0,2%.


Geografie

* Oppervlakte: 446.550 km² waarvan 250 km² water
* grenzen: 2.017.9 km waarvan 1559 km met Algerije, met Mauritanië, 6,3 km met Spanje (Ceuta), en 9,6 km met Spanje (Melilla)
* kustlijn: 1835 km

Grote steden
* hoofdstad: Rabat (1.385.900 inwoners)
* andere steden: Casablanca, Fès, Marrakech, Meknes, Tanger, Tetouan, Agadir


Politiek


* onafhankelijk sinds: 2 maart 1956
* staatshoofd: Koning Mohammed VI (sinds juli 1999) (volgde zijn vader, Koning Hassan II op na diens overlijden)
* regeringsleider: Premier Driss Jettou (sinds oktober 2002)


Economie en handel

* munteenheid: Dirham (DH); koers 1 DH = ongeveer 0,10€
* werkloosheid: 22% (2001) maar deze cijfers zijn absoluut geen reële gegevens. Ze slaan enkel op de vermelding “werkloos” op de identiteitskaart, terwijl anderen met de vermelding “arbeider” eveneens zonder job kunnen zitten.
* exportproducten: voedingsmiddelen en tabak (34%), vis en visproducten (22%), consumptiegoederen (22%), fosfaten (22%), kunstmest (7%)
* exportlanden: Frankrijk 26%, Spanje 10%, Verenigd Koninkrijk 8%, Italië 6%, Duitsland 5%, India 5%, Verenigde Staten 5% (2000)
* importproducten: halffabrikaten (24%), machines en transportmiddelen (20%), voedingsmiddelen (14%), consumptiegoederen, brandstof
* importlanden: Frankrijk 25%, Spanje 11%,, Italië 6%, Duitsland 6%, Verenigd Koninkrijk 5%, Verenigde Staten 5% (2000)

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?